EN | NL | FR | ES | PT | IT | DE | HUN | POL | RU | CH
JP | FI | IND | FIL | GEO | SEP | SWE | UKR | BEN | عربي


Mitä tekemistä minulla on HIVin tai AIDSin kanssa?
Jos en satu olemaan homoseksuaali, enkä tule afrikkalaisesta kylästä, niin eihän HIV voi koskettaa minua mitenkään. Voipas. HIV tartunnat ovat kasvussa Euroopassa suojaamattoman heteroseksuaalisen kontaktin välityksellä. Joissakin Euroopan maissa yli joka kolmas tartunnan saanut on nainen ja maailmanlaajuisesti yli puolet tartunnan saaneista on 15-24 -vuotiaita. Yli 65 000 länsieurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista tuli HIV-positiiviseksi viime vuonna. Lisäksi Keski- ja Länsi-Euroopassa on yli puoli miljoonaa HIV-positiivista ja Yhdysvalloissa on jo yli miljoona. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Suomessa on vuoteen 2008 mennessä tilastoitu yli 2 400 HIV-tapausta ja vuonna 2006 todettiin 194 uutta tartuntaa. Antiretoviraaliset lääkkeet auttavat elämään viruksen kanssa, mutta evät silti paranna sitä. Lääkitys ei ole valiltettavasti kaikkien saatavilla, vaan esimerkiksi Itä-Euroopassa AIDS-kuolemat ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2000 lähtien lääkkeiden vähyyden takia. Toisaalta AIDS-kuolleisuus on jo laskenut muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa lääkityksen saatavuuden ansiosta.

Kunnes parannuskeino löydetään ehkäisy säilyy ainoana tehokkaana keinona HIVin voittamiseksi!

Parempi ehkäistä kuin katua!
Olet partnerisi kanssa turvassa vain jos vältät kaikessa seksuaalisessa kontaktissa kosketusta kehon nesteiden kanssa (veri, sperma -myös ennen ejakulaatiota sekä emätinneste). Fyysisen ehkäisyn käyttäminen on tärkeää kaikessa seksuaalisessa kontakstissa, sillä suun, sukupuolielinten ja peräaukon alueen iho on ohutta, joten siinä voi olla myös pieniä haavoja tai rikkoutumia, joiden kautta HIV ja muut suokupuolitaudit pääsevät tarttumaan.
top
Vaarallista leikkiä
Muistathan seuraavat tilanteet:

 • Partnereiden suuri lukumäärä kasvattaa riskiä, että joku heistä saattaa olla HIV-positiivinen.
 • Suuri alkoholimäärä tai huumeiden käyttö muuttaa havainnointikykyäsi ja voit käyttäytyä eri tavalla kuin selvinpäin. Todellakin.
 • Likaiset huumeneulat voivat välittää virusta, joten neulojen tulee olla puhtaita ja käyttämättömiä.ä.
 • Anaaliyhdynnässä iho saattaa rikkoontua herkemmin, mikä saattaa sinut suurempaan riskin vaaraan.
 • Suurten HIV-tartuntojen maassa, jossa kondomeja ei ole saatavilla, on parempi olla saattamatta itseään vaaraan ja mieluummin pidättäytyä sukupuoliyhdynnästä toisen kanssa.


Lopuksi käytä tervettä järkeä: Käytä aina uutta kondomia harrastaessasi seksiä! Kierrätys kannattaa, mutta ei virusten eikä kondomien kanssa.
top
Viruksen välittyminen
Kehosi voi saada HIVin kun veri, siemenneste -myös ennen ejakulaatiota, tai emätinneste pääsee kosketuksiin veren tai limakalvojen kanssa. Suurin osa tartunnoista tapahtuu suojaamattomassa vaginaalisessa tai anaalisessa sukupuoliyhteydessä, mutta viruksen voi saada myös suuseksin kautta HIV-positiiviselta henkilöltä. Siksi onkin tärkeää käyttää kaikessa seksuaalisessa kontaktissa kondomia. Iho on ohutta suun ja sukupuolielinten alueella, joten pienet ihon haavat ja repeytymät altistavat HIV-tartunnalle. Myös käytettyjen huumeneulojen kautta voi saada tartunnan ja lapsi voi saada viruksen synnytyksen ja imetyksen kautta HIV-positiiviselta äidiltään. Virus ei tartu muissa sosiaalisissa kontakteissa.
top
Kuka voi saada tartunnan?
Kuka tahansa voi saada HIV-viruksen, sillä virus ei erottele ihmisiä sukupuolisen suuntautuneisuuden tai etnisyyden perusteella. Tartuntatapauksen ovat yleistyneet 25 vuoden aikana ja yhä useammin sairastuneet ovat nuoria aikuisia: maailmanlaajuisesti viime vuosina lähes puolet tartunnan saaneista olivat 15-24 -vuotiaita. Suojaamaton seksuaalinen kanssakäyminen ja huumeneulojen jakaminen lisäävät tartuntariskiä. Virus ei leimaa kantajaansa, joten on mahdotonta ennalta tietää kenellä on HIV. Huolehdi siis ehkäisystä!
top
Testaa itsesi ja relaa
Vain käymällä HIV-testissä voit olla varma oletko HIV-positiivinen. Jos arvelet saaneesi tartunnan jostakin, käy testauttamassa itsesi. Voit iloita negatiivisesta tuloksesta, mutta jos tulos on positiivinen saat lääkitystä mahdollisimman aikaisin ja takaat itsellesi mahdollisimman vaivattoman ja pitkän elämän. HIV-tartunta näkyy testissä yleensä viimeistään kolmen kuukauden päästä tartunnasta, mutta joskus voi kestää jopa kuusi kuukautta ennen kuin virus voidaan varmasti havaita. Ollaksesi täysin varma käy testissä parin kuukauden välein mahdollisen tartunnan saamisen jälkeen ja turvaudu suojattuun seksiin tuloksia odottaessasi.
top
Mitä tehdä kun tulokset tulevat
Ensinnäkin on tärkeää pysyä rauhallisena, sillä murehtiminen ei muuta testitulosta. Kun saat tuloksen sinun täytyy kohdata se, oli se minkä hyvänsä.

1. Olet HIV-negatiivinen

Käytä yhä kondomia. Jos olet huumeruiskutartuntavaarassa käytä steriilejä välineitä. Käy säännöllisesti HIV-testeissä.

2. Olet HIV-positiivinen

Hankithan lääkityksen mahdollisimman pian suojataksesi terveyttäsi ja hidastaaksesi AIDSin kehittymistä. Seuraavaksi ota yhteyttä asiaan erikoistuneeseen lääkäriin ja turvaudu sosiaaliseen tukiverkkoon, kuten ystäväpiiriin tai tukihenkilöön, jota auttaa ja tukee sinua. Vähennä myös alkoholin, tupakan sekä mahdollista huumausaineiden käyttöä, sillä ne heikentävät immuunijärjestelmää. Huolehdithan siis kehostasi kunnolla. Varmista myös ettet ole sairastunut tuberkuloosiin, sillä se esiintyy toisinaan HIV-viruksen kantajilla. Testauta itsesi nopeasti, jotta myös mahdollinen tuberkuloosi saadaan hoidettua tehokkaasti.
top
Miten ja milloin HIV kehittyy AIDSiksi?
Tietyn ajan kuluttua HIV kehittyy AIDSiksi. AIDSin kehittymisen nopeus riippuu kuitenkin elämäntavoistasi, kuten tupakoinnista ja alkoholin tai huumeiden käytöstä. Muut sukupuolitaudit voivat myös heikentää immuunijärjestelmääsi.

HIV kehittyy AIDSiksi kun T-solujen määrä laskee alle 200:n tai 14%:n. Tällöin HIV on saanut otteen kehostasi ja heikentänyt immuunijärjestelmääsi huomattavasti, jättäen sinut alttiiksi muille infektioille.
top
Comment utiliser le preservatif?
 1. Säilytä kondomeja viileässä paikassa.
 2. Huomioi säilyvyysaika: jos kondomi on kunnossa avaa suojamuovi varovasti hampaita välttäen ja ota kondomi ulos pakkauksestaan.
 3. Purista tyhjä ilma pois kondomin päästä sormillasi ja aseta se siittimen päälle oikeinpäin.
 4. Kun kondomi on paikallaan rullaa se alas pitäen toisella kädellä kiinni kondomin päästä jättääksesi tilaa siemennesteelle.
 5. Älä käytä öljypohjaista liukastevoidetta, kuten öljyä, vartalovoidetta tai vaseliinia, koska se voi vahingoittaa kondomia tehden siitä suojaamattoman.
 6. 6. Nyt on sinun vuorosi: nauti rakastelusta! Kun olet lopettanut, älä unohda vetää kondomia siittimen mukana ulos pitäen kondomista kiinni estääksesi sitä liukumasta paikaltaan.
 7. Ei varmaankaan tarvitse muistuttaa, että ethän käytä yhtä kondomia useampaan kertaan!
top
DESIGNERS AGAINST AIDS (DAA) on non-profit organisaation Beauty Without Irony:n lanseeraama projekti, joka perustettiin vuonna 2004 nostattamaan AIDS tietoisuutta kansainvälisessä mediassa ja erityisesti länsimaalaisten nuorten keskuudessa.

DAA pyrkii tavoitteeseensa pyytämällä sekä jo kuuluisia että nousevia muotisuunnittelijoita, muusikoita, taiteilijoita ja muita julkisuuden henkilöitä suunnittelemaan esimekiksi t-paitoja, huppareita, laukkuja, kondomipakkauksia ja kansioita. DAA:n oman malliston paidat ovat valmistettu orgaanisesta reilun kaupan puuvillasta Intiassa saksalaisen Sense Organics -yhtiön välityksellä.

daa

DAA-logo on näkyvillä jokaisessa tuotteessa kuten myös verkkosivuilla, joilta löytyy myös paljon ajankohtaista AIDS-tietoutta linkkien kautta. Osallistumme myös tapahtumiin, näyttelyihin, messuille ja festivaaleille sekä teemme yhteistyötä meistä kiinnostuneiden artistien, organisaatioiden ja brändien kanssa -kasvattaen huomiota HIV/AIDS-teemaa kohtaan.

Bookmark and ShareGuests online:    16
Members online: 0
© designersagainstaids.com 2019 - design and development: www.sailboardsrotterdam.com - web design • cms • applications