EN | NL | FR | ES | PT | IT | DE | HUN | POL | RU | CH
JP | FI | IND | FIL | GEO | SEP | SWE | UKR | BEN | عربي


HIV- neće to mene!?
Ako nisi gej ili stanovnik siromašnog afričkog sela, može ti se učiniti da se problem sa HIV-om tebe ne tiče. Ali nećeš biti u pravu. HIV infekcije su u porastu na zapadu, šireći se putem nežaštićenog seksa među heteroseksualcima. U pojedinim evropskim zemljama, više od trećine inficiranih HIV-om čine žene. Prošle godine, više od 65,000 Amerikanaca i zapadnih Evropljana je novoinficirano virusom, pridružujući se tako više od polovini miliona ljudi koji žive sa HIV-om u Zapadnoj i Centralnoj Evropi, i preko milion HIV pozitivnih Amerikanaca. Zahvaljujući primeni antiretrovijalne terapije, smrtnost od AIDS-a je znatno opala, ali ova terapija nije lek, i nije dostupna svima: smrtnost u zapadnoj Evropi od 2000. se utrostručila zbog nedostatka lekova, dok je stopa smrtnosti uzrokovane AIDS-om drastično opala u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi zahvaljujući dostupnosti istih.

Sve dok nema leka, ključ za zaustavljanje širenja HIV-a je prevencija i zaštita.

Prevencija: bolje sprečiti nego lečiti!
Tokom seksualnog odnosa, ti i tvoj partner/ka bićete zaštićeni samo ako sprečite kontakt sa bilo kojom telesnom tečnošću (krvlju, semenom tečnošću, presemenom tečnošću i vaginalnim sekretom). Koža usta, vagine, penisa i anusa je vrlo delikatna i može imati iritacije, rane i oštećenja, što je čini prijateljskom sredinom za HIV i ostale seksualno prenosive bolesti, zbog čega je apsolutno neophodno korišćenje fizičkih barijera kao što je kondom pri svakom seksualnom odnosu.
top
Rizično ponašanje
Naravno, uvek treba koristiti zaštitu, ali postoje situacije koje su izuzetno rizične:
 • Ako imaš seks bez zaštite sa više seksualnih partnera/ki, povećava se verovatnoća da dobiješ infekciju.
 • Korišćenje narkotika i/ili preterana upotreba alkohola potpuno menja tvoju percepciju i ponašanje u odnosu na stanje kada si trezan/na. Nemoj se zavaravati: događa se!
 • Deljenje opreme (igala i spriceva) za upotrebu narkotika povećava rizik od inficiranja HIV-om. Da bi se zaštitio/la, neophodno je da koristitiš nove i sterilne igle i špriceve pri svakom injektiranju.
 • Analni seks je posebno rizična situacija s’ obzirom na vrlo delikatnu kožu anusa.
 • Ako živiš u zemlji sa visokom stopom prevalencije HIV-infekcije i nedovoljnom snabdevenošću kondomima, najbolje bi bilo da nemaš seksualne odnose. Koliko je to stvarno realno to je druga priča, ali nemoj reći da nisi upozoren/a!
Da zaključimo: koristi novi kondom pri svakom seksualnom odnosu. Recikliranje je dobro, ali ne ako može ugroziti tvoje i zdravlje tvog partnera/ke.
top
Načini prenošenja
Hiv se može preneti ukoliko krv, semena i presemena tečnost i vaginalni sekret uđe u tvoj krvotok. Većina HIV infekcija se dobija putem nezaštićenog seksa (vaginalnog, analnog i oralnog) sa HIV pozitivnom osobom. Postoje i drugi načini, kao što je deljenje igala i špriceva ili tokom trudnoće, porođaja i dojenja, ako je majka HIV pozitivna. Svi ostali uobičajeni kontakti su potpuno bezopasni, s’ obzirom da ne postoje drugi načini prenošenja HIV-a osim gore pomenutih.
Da zaključimo: koristi novi kondom pri svakom seksualnom odnosu. Recikliranje je dobro, ali ne ukoliko može ugroziti tvoje i zdravlje tvog partnera/ke.
top
Ko dobija HIV?
Svako može dobiti virus, jer HIV ne bira. Broj inficiranih već 25 godina ne prestaje da raste pogađajući sve više mlade (skoro polovina inficiranih prošle godine čine mladi uzrasta od 15- 24 godine). Nezaštićeni seks i deljenje igala i špriceva povećavaju šanse da se zaražiš. Nikome ne piše na čelu da ima HIV/AIDS i skoro je nemoguće znati ko ima bolest, zato je zaštita uvek dobro došla. Za svaki slučaj.
top
Uradi test: budi miran/na!
Testiranje je jedini i najbolji način da saznaš svoj HIV status. Ako misliš da si rizikovao/la, testiraj se. Negativni rezultat je odlična vest, ali ako je pozitivan, barem možeš početi blagovremeno lečenje, te olakšati i produžiti sebi život sa ovom bolešću. HIV infekcija može biti otkrivena 3-6 meseci nakon izloženosti virusu. Da bi bio/la 100% siguran, testiraj se šest meseci nakon rizične situacije. U međuvremenu, zaštiti se pri svakom seksualnom odnosu! Za svaki slučaj.
top
Šta da radiš kad dobiješ rezultat testa
Pre svega, smiri se, panika ne donosi ništa dobro; Kada dobiješ rezultat testa, kakav god da je, moraš da prihvatiš činjenično stanje.

1. HIV- si

Nastavi da praktikuješ siguran seks pravilnom upotrebom kondoma. U slučaju da si intravenozni korisnik/ca narkotika, moraš biti siguran/a da je oprema za injektiranje sterilna pre upotrebe. Trebalo bi da se testiraš ponovo, šest meseci kasnije, kako bi utvrdio/la svoj rezultat.

2. HIV+

Najpre, podvrgni se lečenju što pre je to moguće, kako bi usporio/la dalje napredovanje bolesti. Sledeći korak je odlazak kod specijaliste za infektivne bolesti, kao i traženje službe psihološke podrške. Poželjno je odvikavanje od loših navika, upotrebe narkotika i alkohola, ili pušenja, koje mogu oslabiti tvoj imuni sistem. Budi pažljiv/a prema svom telu. Konačno, proveri da li si istovremeno inficiran/a tuberkulozom, koja je obično povezana sa HIV-om; Testiraj se što pre, jer tako možeš osigurati sebi uspešno lečenje protiv tuberkuloze.
top
Kako i kada HIV prelazi u AIDS?
Hiv prelazi u AIDS kod skoro svih inficiranih u isto vreme dok brzina njegovog napredovanja, pak, zavisi od faktora kao što su stil života ili medicinski tretman kome je osoba podvrgnuta. Posebnu pažnju obrati ukoliko si pušač, preterano konzumiraš alkohol ili si inficiran/a nekom drugom seksualno prenosivom bolešću, jer ti faktori mogu oslabiti tvoj imuni sistem.

Hiv zvanično prelazi u AIDS kada broj tvojih T ćelija opadne ispod 200 tj. 14%. To znači da je HIV preuzeo kontrolu i znatno oslabio tvoj imuni sistem, učinivši te ranjivim/om na nove infekcije.
top
Upotreba kondoma
 1. Drži kondome na hladnom mestu.
 2. Proveri datum proizvodnje; Ako je kondom ok, pažljivo ga otvori, ali ne zubima, i izvadi iz pakovanja.
 3. Prstima istisni vazduh sa vrha kondoma i prisloni kondom (vodeći računa da je strana premazana lubrikantima spolja) na vrh penisa u erekciji.
 4. Odmotaj kondom drugom rukom.
 5. Nemoj koristiti uljne lubrikante (vazelin, biljna ulja ili losione za telo) koji mogu da oštete kondom.
 6. Sada je red na tebe: uzivaj u vođenju ljubavi! Nakon odnosa, ne zaboravi da izvučeš penis, pridržavajući kondom rukom da ne bi spao.
 7. Verovatno znaš, ali nije na odmet da podsetimo da treba da koristiš novi kondom za svaku erekciju.
top
DESIGNERS AGAINST AIDS (Dizajneri protiv AIDS-a) je projekat neprofitne organizacije „Beauty without Irony“ (Lepota lišena ironije), pokrenut 2004. godine sa ciljem da se podigne svest o AIDS-u u internacionalnim medijima, i tako usmeri na širu populaciju, posebno na mlade u industrijalizovanim zemljama.

Mi angažujemo modne kreatore, muzičare, umetnike i druge javne ličnosti, priznate ali i one u usponu karijere, da osmisle dizajn koji zatim špampamo na odevne predmete- majce, džempere, torbe, dukseve, kutije za kondome i drugo. Majce i džemperi iz DAA kolekcije su napravljeni od organskog pamuka u Fair Trade zajednicama u Indiji uz pomoć nemačke firme Sense organics.

daa

Na svakom odevnom predmetu nalazi se logotip DAA sa adresom našeg sajta, na kome se mogu naći poslednje informacije o HIV/AIDS-u. Možete nas videti na različitim javim događajima, izložbama, sajmovima i festivalima. Takođe, sarađujemo sa zainteresovanim umetnicima, organizacijama i brendovima, i na taj način skrećemo pažnju javnosti na ideju kojom se vodimo.

Bookmark and ShareGuests online:    9
Members online: 0
© designersagainstaids.com 2019 - design and development: www.sailboardsrotterdam.com - web design • cms • applications