EN | NL | FR | ES | PT | IT | DE | HUN | POL | RU | CH
JP | FI | IND | FIL | GEO | SEP | SWE | UKR | BEN | عربي


Vad har HIV/AIDS med mig att göra?
Om du inte är homosexuell eller från en fattig, afrikansk by, kanske du tror att HIV inte har med dig att göra. Men då har du fel! HIV-infektionerna ökar i Västvärlden – viruset sprids genom oskyddat sex mellan heterosexuella. I en del europeiska länder är mer än en tredjedel av de nyligen infekterade kvinnor. Mer än 65,000 amerikaner och invånare i Västeuropa diagnostiserades som HIV-positiva förra året – vilket innebär att det nu än mer en halv miljon människor som lever med HIV i Väst- och Centraleuropa, och mer än en miljon i USA. Bromsmedicin har ökat antalet överlevande, men är inget botemedel – och är inte tillgängligt för alla. Dödsfall p.g.a. AIDS har tredubblats i Östeuropa sedan 2000 till följd av brist på medicinering, samtidigt som dödstalen har sjunkit i Västeuropa och Nordamerika tack vare tillgång till behandling.

Tills det finns ett verkligt botemedel för AIDS är prevention och skydd nyckeln till att stoppa HIV.

Prevention: ta det säkra före det osäkra
När du har sex kommer du och din partner endast vara helt säkert skyddade om ni undviker kontakt med kroppsvätskor (blod, sperma – även försats – och slidsekret). På grund av detta är det absolut nödvändigt att använda en fysisk barriär, så som en kondom, under alla sexakter eftersom munnens hud, slidan, penis och anus är så känsliga att de lätt kan få små sår som blir som en öppen dörr för HIV-viruset. Eller andra könssjukdomar.
top
Risky business
Självklart lönar det sig alltid att skydda sig när det kommer till sex, men det finns några situationer som är extra riskfyllda:
 • Om du är intresserad av att ha flera sexpartner finns det en ökad risk att någon av dem kan vara HIV+ ökar.
 • Droganvändning och/eller för mycket alkohol påverkar ditt omdöme mer än du kanske tror och gör att du kan agera annorlunda än om du varit nykter. Lura inte dig själv: detta är ett faktum!
 • Att injicera droger innebär högre risk om du delar utrustning. För att vara skyddad från HIV-infektioner är nya, rena och sterila kanyler och sprutor nödvändiga vid varje injektion.
 • - Genom analsex är du mer utsatt för att få en infektion, eftersom anus har extremt känslig hud.
 • Om du lever i ett land med högt antal HIV-infektioner och med dålig tillgång på kondomer är det bästa du kan göra är att inte ha sex. Om det är realistiskt eller inte är en annan historia – men påstå inte att du inte har blivit varnad!
Tillsist, ett förnuftigt tips: använd en ny kondom varje gång du har sex! Återvinning är toppen, men inte när din och din partners hälsa kan stå på spel.
top
Överföring av viruset
Du kan bli smittad av HIV när blod, sperma – inklusive försats – eller vaginala vätskor kommer i kontakt med ditt blodomlopp. De flesta fall av HIV-infektioner är en konsekvens av oskyddat sex (vaginalt, analt eller oralt) med en HIV+ person. Men det finns också andra sätt att smittas; som att dela kanyler/sprutor eller genom graviditet, födsel eller amning om mamman är HIV+. Andra sociala kontakter är helt ofarliga, eftersom det inte finns några andra sätt att bli infekterad av HIV än genom dem ovan nämnda.
Tillsist, ett förnuftigt tips: använd en ny kondom varje gång du har sex! Återvinning är toppen, men inte när din och din partners hälsa kan stå på spel.
top
Vem får HIV?
Alla kan bli infekterade av HIV – virus diskriminerar inte. Infektionen har inte stannat upp att sprida sig på 25 år och detta påverkar unga mer och mer (nästan hälften av de som blev smittad förra året var mellan 15-24 år gamla). Oskyddat sex och att dela kanyler och sprutor gör att du blir mer utsatt för att bli infekterad. Eftersom HIV/AIDS inte står skrivet i pannan är det nästan omöjligt att veta vem som bär på viruset – alltså är skydd alltid nödvändigt.
top
Testa dig & känn dig lugn
Att göra ett HIV-test är det bästa – och det enda – sättet för dig att veta om du är HIV+. Om du tror att du kan ha varit i riskzonen – testa dig. Ett negativt resultat är härligt såklart, men om det skulle vara positivt så får du åtminstone tillgång till rätt behandling så fort som möjligt – vilket gör att ditt liv kommer därmed bli längre och mindre besvärligt. En HIV-infektion kan upptäckas inom tre månader från det att man exponerats för viruset, men ibland kan det ta upp till sex månader för att identifiera det ordentligt. För att vara 100% säker, testa dig igen sex månader efter tillfället då du tror du kan ha exponerats – och under tiden, var snäll att ha skyddat sex!
top
Vad du ska göra när du får ditt testresultat
För det första; ta det lugnt. Att oroa sig hjälper inte – när du väl får resultatet från ditt HIV-test kommer du bli tvungen att konfrontera det, oavsett resultat.

1 Du är HIV-

Fortsätt att ha skyddat sex genom att vara noggrann med att använda kondomer. Ifall du injicerar narkotika måste du vara säker på att din utrustning är steriliserad innan du använder den. Du borde också testa dig igen efter sex månader för att bekräfta ditt resultat.

2 Du är HIV+

Sök medicinsk vård så snart som möjligt för att skydda din hälsa och för att hindra AIDS från att utvecklas. Nästa steg är att ta kontakt med en specialist på HIV-behandling, samt att leta upp stödsystem som kan hjälpa dig igenom det svåra. Drog-, alkohol- och/eller tobakskonsumtion måste minska eftersom det kan försvaga ditt immunförsvar – snälla var hänsynsfull mot din kropp. Tillsist, se till så att du inte har blivit smittad av tuberkulos samtidigt som HIV (de inträffar ofta samtidigt); testa dig så snart som möjligt, då du på det sättet kan få en effektiv behandling för TBC med detsamma om det skulle behövas.
top
När och hur blir HIV till AIDS?
HIV utvecklas vid någon punkt till AIDS hos de flesta infekterade personerna vid någon punkt, men AIDS kan utvecklas snabbare eller långsammare beroende på olika faktorer så som din livsstil eller den medicinska behandlingen du får. Du måste vara uppmärksam om du röker, snusar, dricker mer alkohol än rekommenderat eller om du infekterats av andra könssjukdomar, eftersom detta kan orsaka ett svagare immunförsvar.

HIV har officiellt utvecklats till AIDS när ditt T-cells antal är under 200 eller 14% – detta innebär att HIV-viruset har fått fäste och gjort att ditt immunförsvar blivit kraftigt försvagat, vilket i sin tur gör dig mer utsatt för fler infektioner.
top
Hur man använder en kondom
 1. Förvara dina kondomer på ett svalt ställe.
 2. Var uppmärksam på utgångsdatumet; om kondomen är OK, öppna den försiktigt (undvik att använda tänderna) och ta ut den från förpackningen.
 3. Använd dina fingrar för att krama ut luften från kondomens topp och trä på den längst ut på en erigerad penis med rätt sida ut (kondomen alltså, inte penis, såklart)
 4. När den väl på plats, rulla ner kondomen med din andra hand.
 5. Använd inte något oljebaserat som glidmedel, som t.ex. vaselin, vegetabiliska oljor eller bodylotion, eftersom det kan förstöra kondomen och då göra situationen riskabel.
 6. Nu är det din tur: njut av ditt kärleksliv! När ni är klara, glöm inte att ta ut din kondomtäckta penis medan du håller (handen) i basen av kondomen med handen så att den inte glider av.
 7. Vi behöver antagligen inte berätta det här, men använd inte en kondom mer än en gång!
top
DESIGNERS AGAINST AIDS (DAA) is a project of non-profit organisation Beauty without Irony and was founded in 2004 to raise AIDS Awareness in the international media and towards the general public, more specifically towards young people in the industrialised countries.

We do this by asking famous and emerging fashion designers, musicians, artists and other celebrities to create designs that we then print on items such as T-shirts, sweaters, bags, hoodies, condom boxes, ringbinders, etc. The T- shirts and sweaters of all DAA collections are made of organic cotton in a Fair Trade community in India with the help of German company Sense Organics.

daa

The DAA logo -that is part of every item-features our website url, enabling people to find recent information on hiv/aids on the Links page. We also take part in events, exhibitions, fairs and festivities and collaborate with interested artists, organisations and brands - drawing more attention to the cause as we go.

Bookmark and ShareGuests online:    6
Members online: 0
© designersagainstaids.com 2019 - design and development: www.sailboardsrotterdam.com - web design • cms • applications